De beste slaaphouding: op de rug, zij of buik

Bijgewerkt: 22 oktober 2023

De meest populaire slaaphouding is op de zij, in foetusligging (42%). Hierbij liggen de benen opgekruld, net zoals de periode dat je in de baarmoeder zat. Minder vaak slapen mensen op hun rug, maar dit is zeker geen slechte houding. In dit artikel een uiteenzetting met betrekking tot de beste slaaphouding en wat de houding over je karakter zegt.

Feiten en fabels over de zijligging

Er is veel onderzoek gedaan naar de beste slaaphouding. Volgens onderzoekers bestaat de beste slaaphouding niet. Wel kunnen sommige houdingen ervoor zorgen dat je wat sneller last krijgt van de rug of de nek.

Volgens sommigen zou je bij zijligging meer rimpels krijgen, maar dat is onzin. Rimpels ontstaan door afname van elasticiteit van de huid. Dit heeft veelal met ouderdom te maken, niet met de manier waarop je slaapt. Wel is het zo dat je door een zijligging wat eerder de zenuwen of de bloedvaten afknelt. In combinatie met een slecht matras kun je wakker worden met een doof of tintelend gevoel in de arm of schouder. Een goed matras voorkomt dit probleem.

7 zones – koudschuim
Pocketvering matras met 7 zones

Mensen die op de zij slapen leggen wat meer druk op de maag en de longen. Bij brandend maagzuur merk je dit wel, waardoor je mogelijk vaker wakker wordt. Wanneer je geen last hebt van de maag of longen dan is een zijligging zeker niet slecht.

Meest favoriete zijligging- houdingen

De foetushouding is vooral onder vrouwen erg populair. Hierbij lig je op je zij terwijl de benen zijn opgetrokken. Maar liefst 42% van alle mensen slaapt op deze manier. Het zijn veelal stoere maar toch gevoelige personen die de voorkeur geven aan de foetus houding.

Gemiddeld 15% van de mensen slaapt op de zij waarbij de armen strak langs het lichaam liggen. Het verhaal doet de ronde dat je met deze favoriete houding een sociaal persoon bent.

Op de rug slapen veroorzaakt snurken

Ben je zwaarlijvig, rook je of drink je regelmatig alcohol, dan zou je eigenlijk niet op de rug moeten slapen. Door op je rug te liggen zakt de tong naar onder, dit zorgt in combinatie met zwaarlijvigheid of alcoholgebruik voor snurken. Bij overmatig snurken kan er op de lange duur slaapapneu ontstaan.

Op de rug slapen zorgt voor een natuurlijke positie van de wervelkolom. Je ervaart minder rugklachten en hebt ook minder last van brandend maagzuur.

Dit is je karakter wanneer je op je rug slaapt

De soldaat is een houding waarbij je op de rug ligt en de armen naast je legt. Het zouden rustige mensen zijn die deze slaaphouding tot favoriet hebben gemaakt. 5% kiest juist voor de zeester, waarbij de armen en benen iets uit elkaar liggen. Deze mensen zijn goed in organiseren maar houden er niet van om in de belangstelling te staan.

De buikligging kan voor wat problemen zorgen

Een klein percentage slaapt op de buik. Het is niet de meest ideale slaaphouding. Je ligt immers met je hoofd gedraaid, dit kan voor klachten aan de nek en schouders zorgen. Wanneer het matras onvoldoende ondersteunt dan ontstaat er een holle rug, met rugklachten tot gevolg.

Op de buik slapen zorgt voor minder snurken. Ook is een buikligging goed voor de zuurstofopname. De onderste delen van de longen kunnen dankzij een buikligging beter hun werk doen. Het is wel belangrijk dat je zo plat mogelijk op de buik ligt. Kies dus zeker voor een hard matras, dit zakt weinig door.

Heb je vaak last van de spijsvertering? Probeer eens of op de buik slapen iets voor jou is. Het is vaak lastig om een nieuwe slaaphouding aan te leren, automatisch draai je tijdens je slaap terug naar de ‘normale’ houding. Maar op de buik in slaap vallen zorgt in ieder geval voor verlichting van de klachten.

Bij brandend maagzuur kun je beter op de linkerzij liggen, of op de rug waarbij je het hoofdeinde van het bed iets hoger instelt.

Het ontstaan van lichamelijke klachten

Wordt je vaak wakker met een pijnlijke of stijve nek, schouders of rug? Dan is het zeker aan te raden om kritisch naar je slaaphouding te kijken. Bij nekpijn kies je voor slapen op je rug of zij. Heb je eerder last van de schouders, slaap dan op de rug. Bij hoge of lage rugpijn kun je het beste op de zij slapen.

Sommigen hebben last van de heupen. De beste slaaphouding bij heuppijn is op de rug. Dit geldt ook bij pijn aan de bovenbenen. Bij pijn aan de knieën, zoals artrose, kun je het beste op de rug slapen met een kussentje onder de knie. Of op de zij, waarbij je een kussen tussen de knieën legt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven