Beste restaurant van de wereld

Bijgewerkt: 29 januari 2023

In Nederland heb je keuze uit meer dan 10.000 restaurants. Er wordt ook veel gezocht naar de restaurants van Gordon Ramsay, waarvan er wereldwijd 35 zijn. Helaas voor tv-chef Ramsay behoren zijn vestigingen niet meer tot de beste restaurants van de wereld. Welke dat wel zijn dat laten we je zien.

De jaarlijkse verkiezing

Jaarlijks wordt er een lijst van de beste restaurants van de wereld opgesteld. Het is het Britse mediabedrijf William Reed Business Media dat zich hiermee bezighoudt. De uitslag is niet zo spannend want het 3-Michelinsterren restaurant Noma (Kopenhagen, Denemarken) doet het al jarenlang zeer goed. In 2021 stonden ze op de eerste plaats, in 2019 op plek twee. Ook in de jaren 2009 tot en met 2014 stonden ze in de top drie van beste restaurants wereldwijd.

Noma werd in 2003 geopend, in een voormalig pakhuis. In 2013 ging het niet zo goed met het restaurant toen vele gasten ziek werden. Het Norovirus werd per ongeluk door een besmette keukenmedewerker verspreid. Toch kun je hier prima van de Scandinavische keuken genieten. Vooral The Hen and The Egg is een populair gerecht dat de gasten zelf bereiden.

Alweer een kanjer van een restaurant: Geranium in Kopenhagen

Denemarken en met name de hoofdstad Kopenhagen heeft geluk want hier is het op twee na beste restaurant gevestigd. Het werd in 2007 geopend en moest in 2009 noodgedwongen sluiten. In 2016 kreeg het maar liefst drie Michelinsterren. Restaurant Geranium won voor het eerst in 2021, en stond toen op de tweede plek. De kans is groot dat we hier in de toekomst meer van gaan horen.

Mirazur in Frankrijk (Menton)

In 2019 won Mizazur de titel allerbeste restaurant ter wereld. Het won in 2018 de derde plek en moest in 2021 de titel alweer afstaan. Dit bedrijf heeft drie Michelinsterren en bestaat sinds 2006. Je geniet hier van gerechten uit de modernistische keuken. De gerechten zien er vooral oogstrelend uit, of het ook smaakt daar kunnen we niet over oordelen. Maar wanneer je drie Michelinsterren hebt dan moet het wel goed zijn.

Nederlandse of Belgische restaurants staan niet op de toplijst

Helaas voor de Nederlanders en Belgen, maar onze landen domineren niet de toplijsten. Toch zijn er ook nationale verkiezingen. Inter Scaldes in Kruiningen in Zeeland heeft drie Michelinsterren en staat al enige tijd in de Nederlandse top 10. Gevolgd door de Librije in Zwolle en de Leest in Vaassen. De Librije stond in 2019 op plek 46 van beste restaurants ter wereld, en in 2021 op plaats 69.

Omdat we uit het heuvelachtige zonnige zuiden komen zochten we ook naar Limburgse restaurants die in deze toplijst voorkomen. Die hebben we gevonden! Dat zijn da Vinci in Maasbracht en Beluga loves you in Maastricht.

Door naar België, want dat heeft ook een aantal toprestaurants. Dat zijn onder andere het Aards Paradijs in Merendree, het Fornuis in Antwerpen en ’t Korrenar in Nieuwkerken-Waas. Restaurant Hof Van Cleve uit Kruishoutem heeft drie Michelinsterren en is hiermee de absolute winnaar.

Restaurant Gordon Ramsay

Wie kent hem niet, de grofgebekte chef-kok en televisieheld Gordon Ramsay. Hij helpt verloren restaurants weer opbloeien. Wil je zelf koken als een chef, bestel dan een van de kookboeken van Ramsay. Ze helpen je bij het gebruik van specerijen, verse ingrediënten en laten je kooktechnieken zien. Je vindt er ook simpele tot ingewikkelde recepten in terug.

Ondertussen heeft hij zelf een aantal restaurants geopend, in totaal 35. In 1998 werd het eerste solo restaurant in Londen geopend. Dit won eerder de tweede prijs in de titels Worlds Best Restaurant. Helaas is het hem daarna nooit meer gelukt want hij had stevige concurrentie van het Engelse gastronomisch restaurant The Fat Duck, dat vele malen in de prijzen is gevallen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven