Beste matras bij rugklachten, we onderzochten het

Bijgewerkt: 22 oktober 2023

Helaas heeft 80% van de bevolking soms last van rugklachten. Vooral lage rugpijn komt redelijk veel voor. Omdat een goede nachtrust belangrijk is, gaan veel mensen op zoek naar het beste matras bij rugklachten. Een correcte ondersteuning zorgt ervoor dat je minder last hebt van stijfheid of een pijnlijke rug.

Het ontstaan van rugklachten

Een matras zal zelden de oorzaak zijn van rugklachten, maar kan bestaande klachten wel versterken. In sommige gevallen is het matras toch de veroorzaker, bijvoorbeeld bij een model met een slechte ondersteuning.

De meest voorkomende oorzaak van rugklachten er is een slechte houding. Rugpijn kan ook ontstaan als gevolg van artrose in de rug, een hernia, overbelasting of te lang in eenzelfde houding zitten. Verschil in beenlengte kan tevens rugpijn veroorzaken.

Bijna iedereen heeft wel eens van spit gehoord. Dit is acute lage rugpijn als gevolg van een verkeerde beweging. Dit kan op elke leeftijd ontstaan en heeft verder niets met een onderliggende aandoening te maken.

7 zones – koudschuim

Een ondersteunend matras is onmisbaar

De matrassen uit de vorige eeuw zijn lang niet zo goed als de moderne matrassen. Tegenwoordig heb je keuze uit verschillende materialen en ondersteuningsniveaus.

Of je nu wel of geen rugklachten hebt, een ondersteunend matras is altijd belangrijk. Dit voorkomt stijve en pijnlijke spieren en kan bestaande rugklachten verminderen.

Beste matras bij rugklachten

Slaap is het belangrijkste moment van de dag, het geeft het lichaam de tijd om te herstellen. Niet alleen psychisch maar ook lichamelijk. Een slechte nachtrust beïnvloedt je welzijn op een negatieve manier.

Uit onze eigen test is naar voren gekomen dat het beste matras bij rugklachten de wervelkolom goed ondersteunt. Het matras voelt mediumstevig aan en richt zich op drukverlichting. Het voorkomt doorzakken, biedt voldoende bewegingsvrijheid en is geschikt voor mensen die op de rug, zij of buik slapen. Overigens willen we op de buik slapen bij rugklachten echt afraden.

Mister Sandman koudschuim met 7 zones

Onze test laat zien dat een koudschuim  matras met ondersteunende zones de beste keuze is. Dit materiaal past zich naar het lichaam aan en zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling. Er ontstaat geen kuilvorming waardoor je ook niet in het matras wegzakt. Dankzij de open celstructuur is het materiaal ventilerend en vochtafvoerend. Het is ook nog eens uitermate geschikt voor mensen met een stofallergie of huisstofmijtallergie.

Het Mister Sandman matras heeft een dikte van 15 cm en is hiermee geschikt voor iedereen met een smal/ normaal postuur tot licht overgewicht (maximaal 120 kg). Bij een hoger lichaamsgewicht adviseren we het matras met een dikte vanaf 21 cm.

Dit model beschikt over 7 comfortzones die onderverdeeld zijn in hoofd en nek, twee zones ter hoogte van de schouders, tweemaal de taille en tweemaal de heupen. Het belangrijkste is dat er ook een zone voor de rug aanwezig is, waardoor de wervelkolom de beste ondersteuning ervaart.

De tijk is wasbaar op 60 °C en mag zelfs in de droger. Dit matras is in verschillende maten verkrijgbaar.

HR Koudschuim matras 160×200

Het pocketvering matras bij rugklachten

Ons advies is om bij chronische rugklachten of rugpijn na het slapen te kiezen voor een koudschuim matras met comfortzones. Het alternatief is een pocketvering matras. Bij dit model zijn pocketveren afzonderlijk verpakt, waardoor ze individueel met het lichaam meebewegen. Hierdoor bieden ze een goede ondersteuning aan elk gedeelte van het lichaam.

Dit matras is vooral aan te raden wanneer je meer tegendruk nodig hebt. Een pocketveringmatras voelt wat harder aan dan koudschuim. Bij dit type matras in combinatie met rugklachten is het belangrijk dat er minstens 7 comfortzones aanwezig zijn.

In dit geval kunnen we het Novio matras aanbevelen. Dit is een hybride matras met een 9 zones pocketvering, omhuld door koudschuim. Het gewicht wordt goed verdeeld waarbij elke zone een eigen hardheid heeft. Dit matras is zeer geschikt voor mensen met rugklachten of voor buikslapers, en uiteraard voor iedereen die uitgerust wakker wil worden.

Verkrijgbaar in de maten 90 × 200 cm tot 180 × 200 cm. Een lengtemaat van 220 cm is ook mogelijk.

Onze test met betrekking tot het traagschuim matras

Het traagschuim matras kwam in onze test ook goed naar voren. Dit materiaal is ooit ontwikkeld door de NASA en werkt zeer drukverlagend. Het vormt zich uitstekend naar het lichaam en ligt comfortabel. We bevelen dit matras aan voor mensen met chronische rugklachten, niet wanneer je af en toe rugpijn hebt.

Meestal is dit type matras voorzien van 3 tot 7 comfortzones. Bij rugklachten is het aan te raden om voor het maximale te gaan, dus 7 comfortzones. Een aanrader is het Actilatex Max traagschuimmatras met 7 ondersteunende zones. Dit stevig matras is uitermate geschikt voor de rugslaper maar minder voor de zij- of buikslaper.

Matrasadvies bij rugklachten

Hieronder vatten we ons matrasadvies bij rugklachten nog eens samen:

Matraskeuze

 • Koudschuim, pocketvering of traagschuim
 • Minimaal 7 comfortzones
 • Minimale matrasdikte van 15 cm
 • Vanaf 120 kg lichaamsgewicht: minimale dikte van 21 cm
 • Het liefst op de rug of zij slapen (niet op de buik)
 • Regelmatig in bed draaien

Lichaamshouding en tips voor overdag

 • Wissel een zittende houding regelmatig af met staan of lopen
 • Verander elke 20 minuten van houding
 • Zit niet met een gebogen of te holle rug
 • Ontspan de spieren middels warmte
 • Doe eventueel oefeningen tegen hoge of lage rugpijn

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven