Beste elektrische dekens uitvoerig getest

Bijgewerkt: 22 oktober 2023

Op het gebied van elektrische dekens heb je keuze uit een bovendeken of onderdeken. Het ene model kan ‘s nachts aan blijven staan, de ander moet na enige tijd echt worden uitgeschakeld. Maak dus een goede en verantwoorde keuze. We hebben de beste elektrische dekens uitvoerig bekeken en getest hoe veilig ze zijn.

De werking van een elektrische deken

Een elektrische bovendeken ligt bovenop het lichaam. Deze deken is flexibel en voelt in veel gevallen heerlijk zacht aan. Hij is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren of zelfs met een print. Omdat de deken op zwakstroom werkt kan hij de hele nacht aanblijven.

Een onderdeken leg je op het matras. Je lichaam wordt van onderaf verwarmd en de warmte blijft onder het dekbed hangen. Ideaal voor koukleumen, maar de onderdeken mag niet de hele nacht aan blijven staan. Dit komt omdat hij op 230 volt werkt en oververhit kan raken. Een onderdeken herken je vaak aan het stugge materiaal, ook is deze veelal in de kleur wit.

Sanbo Elektrische Deken
Inventum HN197V – Elektrische onderdeken

De beste elektrische dekens getest: de onderdeken

De Medisana elektrische onderdeken (model HU 665) kwam in onze test als beste uit de bus. Deze onderdeken beschikt over drie warmtestanden en een timer. Na 180 minuten schakelt de deken zich automatisch uit. Dit is een uitstekende beveiliging tegen oververhitting.

Een groot voordeel is dat het bedieningspaneel afneembaar is. De onderdeken is hierdoor wasbaar (handwas). De toplaag bestaat uit textiel van een hoge kwaliteit, dat ook nog eens op een ecologisch verantwoorde manier tot stand is gekomen.

Veiligheid: heeft een vermogen van 60 W. Vanwege de automatische uitschakeling en de oververhittingsbeveiliging is deze onderdeken veilig in gebruik. De snoerlengte bedraagt 150 cm.

LifeGoods elektrische bovendeken

We hebben verschillende elektrische bovendekens met elkaar vergeleken. De LifeGoods warmtedeken is een van de beste keuzes. Het flanellen materiaal voelt heerlijk zacht aan. De deken is erg flexibel en hierdoor in bed, op de bank of op de camping inzetbaar. Doordat de deken goed opvouwbaar is, berg je hem zeer compact op.

Er zijn drie warmtestanden aanwezig, maar de laagste stand geeft al meer dan voldoende warmte. Alleen voor grote koukleumen zou de hoogste stand onmisbaar zijn. Ondanks dat een bovendeken op zwakstroom werkt en het niet noodzakelijk is hem ‘s nachts uit te schakelen, zit er wel een timer op. Na 180 minuten schakelt de deken automatisch uit.

Het bedieningspaneel is afneembaar, de deken is op de hand uitwasbaar. In verband met de kans op interne schade is het niet aan te raden om de deken in de wasmachine of de droger te doen.

Veiligheid: de automatische timer van 180 minuten lijkt ietwat overbodig, maar biedt wel extra veiligheid. Hier bovenop komt de oververhittingsbeveiliging, dus ook deze elektrische deken is een goede keuze.

Aankooptips elektrische dekens

Vaak wordt gedacht dat een elektrische deken oneindig lang meegaat. Een oude deken mag er aan de buitenkant nog als nieuw uitzien, binnen kan er sprake zijn van beschadiging. Door ouderdom breekt de bedrading makkelijk. De levensduur van een elektrische deken ligt tussen de 6 en 8 jaar. Vanwege de veiligheid is het aan te raden om een elektrische deken tijdig te vervangen.

Plaats een rookmelder in de ruimte waar je de elektrische deken gebruikt. Sinds juni 2022 zijn rookmelders in woningen verplicht.

Bij aankoop is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van een oververhittingsbeveiliging. Een elektrische onderdeken moet daarnaast voorzien zijn van automatische uitschakeling. Bij de bovendeken is dit niet noodzakelijk, maar wel praktischer.


Kijk ook goed naar de afmeting. Een éénpersoons elektrische bovendeken heeft een breedte van minimaal 120 cm en een lengte van minimaal 160 cm. Een onderdeken moet goed op het matras passen, maar mag er niet royaal overheen hangen. Dit in verband met warmteverlies.

Elektrische deken en molton + hoeslaken

We adviseren om de elektrische onderdeken bovenop het molton (matrasbeschermer) te leggen. Is er geen molton aanwezig, leg de deken dan rechtstreeks op het matras. Hier bovenop komt het hoeslaken. Zo blijft de deken goed op zijn plaats liggen, en voorkom je dat het lichaam rechtstreeks in contact komt met de elektrische deken.

De elektrische bovendeken mag wel rechtstreeks op het lichaam liggen. Leg indien gewenst een dun laken tussen bovendeken en lichaam.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven