Bedrijfsrekening openen als zzp’er: niet verplicht maar wel handig

Bij het starten van een bedrijf moet je verschillende zaken regelen. Bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een btw-nummer aanvragen en je financiën op orde brengen. Vaak wordt gedacht dat een zakelijke rekening verplicht is. Dat hoeft niet! Een bedrijfsrekening openen als zzp’er heeft zowel voor- als nadelen.

Het verschil tussen een zakelijke- en een privérekening

Een zakelijke rekening staat op naam van je bedrijf. Daarom heet het ook wel een bedrijfsrekening. Op de bedrijfsrekeningen komen betalingen van klanten binnen. Verder verricht je betalingen richting leveranciers, betaal je personeel uit of betaal je de belastingdienst.

Een privérekening is voor privézaken bedoeld. Denk hierbij aan het betalen van je huur of hypotheek, het ontvangen van salaris uit loondienst of het pinnen van je boodschappen.

Tip: begin je net met ondernemen? Houd dan handmatig een kasboek bij. Later kun je overstappen op een online boekhoudprogramma maar het fysieke kasboekje geeft je vooral in het begin een duidelijk overzicht.

Is een bedrijfsrekening voor de zzp’er verplicht?

Nee, een zakelijke rekening is niet verplicht. Vroeger probeerden banken zzp’ers over te halen om een zakelijke rekening te openen. Op zich wel logisch want hier konden banken veel aan verdienen. Ondanks dat feit was het vroeger niet verplicht en tegenwoordig ook niet.

Wel is het zo dat een bedrijfsrekening tegenwoordig een stuk goedkoper is. De goedkoopste aanbieder is de Knab bank, hier betaal je ongeveer € 5 per maand. Bij de Rabobank ben je met een tientje per maand een stuk duurder uit. Bovendien betaal je bij sommige banken ook nog eens hoge transactiekosten.

Bij veel banken zijn de transactiekosten gratis zolang je onder een bepaalde maandelijkse limiet blijft. Vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar, hierop kun je veel kosten besparen.

De voordelen van een zakelijke rekening

Ondanks de extra kosten die je betaalt heeft een bedrijfsrekening wel wat voordelen. Ten eerste de uitstraling richting je klanten of de buitenwereld. Een zzp’er wordt niet altijd serieus genomen want hij heeft ‘een bedrijfje’ of is ‘een kleine ondernemer’. Met een zakelijke rekening creëer je een zakelijke uitstraling. De rekening staat namelijk op naam van het bedrijf en niet op jou als privépersoon!

Een groot voordeel is dat je zakelijk en privé gescheiden houdt. Je hoeft namelijk niet elke maand of elk kwartaal uit te vissen wat privé- en zakelijke boekingen zijn.

Je koppelt de bedrijfsrekening ook heel makkelijk aan een online boekhoudprogramma. Dat boekhoudprogramma raakt niet in de war door privé afboekingen of privé inkomsten.

Kortom: met een bedrijfsrekening heb je een goed financieel overzicht en wordt de boekhouding er een stuk makkelijker op.

Natuurlijk leggen we de nadelen uit

Zoals je weet kan iets niet alleen maar voordelen hebben. Willem van Hanegem (het was niet Johan Cruijff) zei het heel mooi: ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’.

Een nadeel is dat je voor een bedrijfsrekening extra kosten maakt. Gelukkig zijn die kosten niet heel hoog, ergens tussen de 5 en 10 euro per maand. Sommige banken hanteren extra transactiekosten. De kosten die je voor de zakelijke rekening maakt zijn gewoon aftrekbaar van je winst. Voer ze daarom op als bedrijfskosten.

Soms vindt er een screening plaats wanneer je een zakelijke rekening wil openen. Dit gebeurt vooral bij grote bedrijven. Of wanneer de bank het niet zo vertrouwt. In dit geval wil de bank weten wat je businessmodel is. Sommige banken doen hier moeilijk over terwijl anderen heel makkelijk met de aanvraag van een bedrijfsrekening omgaan.

Lukt het niet om ergens een bedrijfsrekening te openen? Probeer het bij de volgende aanbieder. Er zijn er meer dan voldoende dus je vindt altijd wel een bank die een rekening voor je wil openen.

Voorzie je (thuis)kantoor van een goede zakelijke monitor. Altijd een scherp beeld van een hoge kwaliteit.

Je hoeft niet bij je eigen bank te blijven

Stel dat je een privérekening bij ING hebt. Dan ben je niet verplicht om hier ook een bedrijfsrekening te openen. Dat mag bij elke willekeurige bank waar je een goed gevoel bij hebt.

Het is ook niet zo dat je korting krijgt wanneer je een zakelijke rekening bij je eigen bank opent. Je betaalt gewoon de normale kosten.

Wel kan het soms makkelijk zijn om zowel een privé- als zakelijke rekening bij een en dezelfde bank te hebben. Zo krijg je vanuit de bankieren app een duidelijk overzicht, zonder dat je op een andere app moet inloggen. Bovendien scheelt het je weer extra inloggegevens of wachtwoorden onthouden.

Zo open je een zakelijke rekening

Op zich is het vrij makkelijk om een zakelijke rekening te openen. Wel heb je hiervoor je KvK-nummer nodig. Zonder dit inschrijfnummer is het niet mogelijk om een bedrijfsrekening als zzp’er te openen. Dit kan overigens ook niet als bv, vof, NV of een andere ondernemersvorm. De bank wil zeker weten dat je een bedrijf bent.

Wil je een bedrijf starten maar sta je nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan is dit het eerste dat je moet doen. Vervolgens dien je een online aanvraag bij je favoriete bank in. Vaak moet je nog wel een kopie van je identiteitsgegevens uploaden. Binnen enkele dagen is je bedrijfsrekening aangemaakt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven