Bedplassen door psychische oorzaken

Bijgewerkt: 7 februari 2023

Bedplassen bij jonge kinderen wordt meer geaccepteerd dan wanneer ze 8 jaar of ouder zijn. Bij volwassenen rust hier vaak een taboe op. Het komt zelden voor dat bedplassen alleen psychische oorzaken kent. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren. Toch laten we zien welke psychische oorzaken voor bedwateren kunnen zorgen.

Belangrijkste oorzaak bedplassen bij volwassenen

Bij jonge kinderen ligt de oorzaak van bedplassen in een slechte controle over de sluitspieren. Andere oorzaken zijn problemen met de blaas, angst of stress. Bedplassen bij volwassenen komt minder vaak voor (ongeveer 1% van de volwassenen heeft hier last van). De belangrijkste oorzaak hiervan is een hormonaal probleem.

Het gaat dan om het Anti Diuretisch Hormoon dat ‘s nachts de controle over de blaas en de urineconcentratie regelt. Mensen die ‘s nachts in bed plassen hebben een probleem met dit hormoon.

Opvouwbaar toetsenbord voor tablet, smartphone en pc

Psychische oorzaken van bedplassen

Er is een verschil tussen bedplassen bij kinderen en bij volwassenen. Bij kinderen zijn de oorzaken heel divers. Is het kind ouder dan 6 jaar dan gaat het om een samenspel van meerdere factoren. Bijvoorbeeld een lichamelijke afwijking in combinatie met angst of stress.

Sommige kinderen plassen bewust in bed. Niet om ouders te irriteren maar omdat het kind niet zo bekend is met het gevoel van een volle blaas.

Bij volwassenen spelen andere oorzaken een rol. Secundair bedplassen kent een aantal psychische oorzaken. Van secundair bedplassen is sprake wanneer een volwassene gedurende zes maanden of langer achter elkaar droog blijft, opgevolgd door twee keer per week of vaker in bed plassen.

De belangrijkste psychische oorzaken bij volwassenen zijn stress of een trauma. Denk in dit laatste geval aan het overlijden van een dierbare of slachtoffer zijn van een misdrijf, terrorisme, ongeval of iets anders dat een levensbedreigende situatie met zich meebracht.

ADD/ADHD en borderline

Opvallend is dat volwassenen met ADD/ADHD of borderline vaker met nachtelijke onzindelijkheid te maken krijgen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere psychische aandoeningen die voor bedplassen kunnen zorgen. Bijvoorbeeld een burn-out of een depressie. Maar ook een angststoornis, bipolaire stoornis of een posttraumatische stressstoornis.

Bij andere psychische aandoeningen zoals een dwangstoornis, persoonlijkheidsstoornis, schizofrenie of een sociale stoornis komt bedplassen zelden voor.

Lichamelijke oorzaken

Het komt niet zo vaak voor dat bedplassen alleen psychische oorzaken kent. Vaak is er ook nog sprake van een of meerdere lichamelijke oorzaken. Bijvoorbeeld een toename in de urineproductie. Dit gebeurt wanneer je te veel drinkt of veel cafeïne tot je neemt. Het kan ook dat je een blaas hebt die kleiner is dan gemiddeld.

Vaak merk je dit doordat je overdag vaker naar het toilet moet (en hier opmerkingen van anderen over krijgt). Ook kun je last krijgen van terugkerende urineweginfecties.

Mensen met slaapapneu krijgen vaker te maken met bedplassen. Dit zie je ook bij constipatie (verstopping) of een disbalans in de hormonen. Daarnaast kan bedplassen het gevolg zijn van een operatieve ingreep.

Je ziet bedplassen dat bedplassen bij volwassenen meerdere oorzaken heeft. Ook bij kinderen heeft het verschillende oorzaken, vooral wanneer het kind ouder is dan zes jaar. Bij kinderen onder de zes jaar moeten we bedplassen gedogen.

Eerste oplossing: absorberend ondergoed dragen

Wanneer een kind of volwassene regelmatig in bed plast is dit heel vervelend. Ten eerste zorgt dit voor schaamte. Het brengt ook extra werk met zich mee zoals het verschonen en uitwassen van beddengoed en nachtkleding.

In dit geval is het aan te raden om ‘s nachts absorberend ondergoed te dragen. Dit helpt om de nacht geheel droog door te komen. Uiteraard scheelt dit weer in het verschonen van het beddengoed en het neemt schaamte weg.

Hier vind je absorberend ondergoed voor kinderen of volwassenen

Gaat het om een kind van 6 tot 12 jaar oud? Grijp dan niet direct naar absorberend ondergoed. Het kind moet een volle blaas leren herkennen. In dit geval kun je beter voor een matrasbeschermer kiezen, in combinatie met training.

De plaswekker voor kinderen en volwassenen

Last van bedplassen en verdwijnt het niet vanzelf? Train jezelf (of het kind) met behulp van een plaswekker. Dit werkt met een vochtsensor die aan het ondergoed wordt vastgemaakt. Zodra het nachtelijke urineren beginners registreert de sensor dit. Vervolgens gaat er een alarm af. Hierdoor word je wakker en weet je dat je naar het toilet moet.

Een plaswekker werkt in veel gevallen goed maar je moet hier wel enkele weken geduld voor opbrengen. Bovenaan dit artikel tonen we een goede plaswekker die je online aanschaft.

Droogbedtraining voor kinderen vanaf 12 jaar oud (en volwassenen)

Bij psychische oorzaken en bedplassen is het belangrijk om eerst de oorzaak aan te pakken. Ondanks therapie of behandeling kan de psychische aandoening kan bedplassen blijven bestaan. In dit geval helpt droogbedtraining. Dit is een training van acht weken die bedoeld is voor kinderen vanaf 12 jaar oud en voor volwassenen.

De training volg je gedurende 3 tot 6 nachten in het ziekenhuis en hierna nog zeven weken thuis. Je werkt met een wekschema waarbij je jezelf aanleert om tijdens je slaap een volle blaas te herkennen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven