Basilicum is gezond en geneeskrachtig

Basilicum is een kruid dat je in verschillende keukens tegenkomt. Het komt van oorsprong uit de gebieden tussen Centraal Afrika en Zuidoost-Azië. Het heeft een zoet aroma met een kruidige smaak. Italianen zijn er dol op! Basilicum is gezond want het bevat veel belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Ook is het geneeskrachtig.

Waar je basilicum voor gebruikt

Het is een feit dat basilicum gezond is en ook nog eens hartstikke lekker. Vooral in de Italiaanse keuken kom je dit kruid veel tegen. Het wordt dan in combinatie met tomaten of gerechten met tomaten ingezet.

Enkele goede recepten zijn koude spinaziesoep met basilicum, basilicumpesto en een pasta met kip en deze kruiden. Ook wordt het in salades en sausjes verwerkt. Wanneer je het in een warm gerecht gebruikt is het belangrijk om het pas aan het einde van de bereiding toe te voegen. Anders krijgt het een te bittere smaak.

De gezondheid van basilicum: vitaminen, mineralen en vezels

Dit kruid zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Dat maakt basilicum zo gezond. Hieronder zie je wat er allemaal inzit.

Vitamine C: belangrijk voor het immuunsysteem en het bloed. Helpt ook bij het genezen van wonden. Verder beschermt vitamine C de lichaamscellen tegen schade en is het nodig voor de vorming van bindweefsel. Ook zorgt deze vitamine ervoor dat je lichaam ijzer kan opnemen.

Vitamine B2: je hebt B2 nodig voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetzuren. Het speelt dan ook een belangrijke rol bij de energieproductie. Ook is het een antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Verder heeft deze vitamine een positieve invloed op het gezichtsvermogen.

Vitamine K: om het bloed te laten stollen is vitamine K nodig. Wanneer je hier weinig van hebt dan blijven bloedingen doorgaan. Je merkt dit doordat wonden slechter genezen. Vitamine K is ook belangrijk voor sterke botten.

Calcium: de hoeveelheid calcium bedraagt 250 mg per 100 gram basilicum. Dat is 31% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Calcium is goed voor opbouw en behoud van tanden en botten.

IJzer: het mineraal ijzer vormt hemoglobine dat weer een onderdeel is van de rode bloedcellen. Zo kunnen de bloedcellen voldoende zuurstof naar de organen en weefsels vervoeren.

Kalium: in 100 gram basilicum zit 300 mg kalium (15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij de regulering van de bloeddruk maar ook bij het overbrengen van zenuwprikkels.

Is basilicum giftig?

Soms wordt gezegd dat basilicum giftig is. Dit heeft niks met de stoffen in dit kruid te maken maar de bacteriën. Er kunnen namelijk darmbacteriën zoals salmonella en E. colli op basilicumblaadjes zitten. Wanneer je dit kruid niet voldoende afspoelt of verhit dan krijg je deze bacteriën binnen. Vooral voor mensen met een verminderde afweer kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Voor mensen met een slechte weerstand is het belangrijk om basilicum te verhitten. Gebruik het daarom alleen in warme gerechten. Bij gezonde mensen is het geen probleem om het rauw te eten of in salades of koude gerechten te verwerken. Wel is het belangrijk om de blaadjes voor gebruik goed af te spoelen.

Houd er wel rekening mee dat rauwe basilicum eten tot een voedselvergiftiging kan leiden. Dit is niet iets waar iedereen bij stilstaat. Het is wel goed om te weten dat basilicum zelf geen giftige stoffen bevat. Het is dus niet giftig wanneer je grote hoeveelheden van eet. Wel kun je dan last krijgen van maagpijn of diarree.

Hoeveel basilicum per dag?

Er is geen dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor het eten van basilicum. Let op dat je geen maagpijn of diarree krijgt, dit is een teken dat je er teveel van hebt gegeten.

Veiligheid voor huisdieren en zwangere vrouwen

Wist je dat basilicum een veilige plant voor katten, honden, vogels en andere huisdieren is? Wanneer een huisdier hieraan knabbelt kan dit geen kwaad. Het kan beter niet aan zwangere of drachtige dieren worden gegeven.

Wanneer je zelf zwanger bent is het belangrijk dat je basilicum goed verhit zodat je geen voedselvergiftiging oploopt. Wanneer je basilicum in de tuin hebt staan en een kat doet hier zijn ontlasting dan kan er de toxoplasmosebacterie opzitten. Dit is zeer gevaarlijk tijdens de zwangerschap.

De geneeskracht van basilicum

Dit kruid is niet alleen gezond, het wordt ook in de alternatieve geneeswijzen gebruikt. Het helpt tegen verschillende klachten. Wel is het belangrijk om te weten dat basilicum geen medicijn is en dus ook geen ziekten kan genezen.

Hieronder zie je wat de geneeskracht van basilicum is. Bij aanhoudende of ernstige klachten is het altijd beter om een huisarts te bezoeken.

Het helpt tegen vermoeidheid

Ben je vaak vermoeid, kom je slecht in slaap of heb je een verminderde concentratie? Eet dan eens wat vaker basilicum. Het helpt namelijk tegen algemene vermoeidheid. Ook wanneer het om lichamelijke vermoeidheid gaat waardoor je je een beetje verzwakt voelt.

Basilicum tegen depressie

Bij een depressieve stoornis heb je last van somberheid, concentratieproblemen en rusteloosheid. Je beleeft nog maar weinig plezier aan je omgeving of uitstapjes. Ook heb je weinig energie om iets leuks te doen, aan het werk te gaan of een studie te volgen.

Er is niet zomaar een oorzaak voor een depressie. Vaak is dit een combinatie van de situatie waarin je zit, psychische factoren, de omgeving en biologische factoren.

Bij depressie bestaat de behandeling uit psychologische ondersteuning met medicatie als aanvulling. Dit gebeurt door de huisarts, een psycholoog of een psychiater. Basilicum kan helpen bij een depressie. Het is niet zo dat hier de depressie van weg gaat maar je kunt je hierdoor wel wat beter gaan voelen. Zie het dan ook als ondersteuning tijdens je behandeling.

Het verlichten van menstruatiekramp

Veel vrouwen hebben last van menstruatiekrampen. Vooral in de jonge jaren of tijdens de overgang kunnen deze krampen hevig zijn. Maak van basilicum een massage olie, dit verlicht de pijn wanneer je voor een massage gaat. Neem 100 ml plantaardige olie en doe hier 10 druppeltjes basilicum, een paar druppels kamille en gember doorheen.

Heb je geen druppels basilicum? Dan mag je wat blaadjes pletten en deze door de olie doen. Wanneer je de buik met deze olie masseert dan zul je merken dat de krampen minder worden.

Allergisch voor deze kruiden

Sommige mensen zijn allergisch voor basilicum. Wanneer je het eet dan kun je last krijgen van jeuk of een huiduitslag. Soms treden er ademhalingsproblemen op. Wanneer je deze klachten krijgt na het eten van basilicum is het belangrijk om een arts te bezoeken. Deze kan testen of je er echt allergisch voor bent.

Zelf basilicum kweken

Het is heel makkelijk om zelf basilicum te kweken. Koop wat basilicumzaden en zaai deze bij voorkeur in een kweekbak. Je hoeft de zaden niet te bedekken, wel licht aandrukken en vervolgens vochtig houden. Wanneer de jonge plantjes wat groter zijn dan plant je ze in potten of bakken uit. Het is belangrijk dat de planten op een warm plekje staan.

Basilicum heeft behoefte aan 4 tot 6 uur direct zonlicht per dag. Wanneer je ze binnen kweekt kun je eventueel een kweeklamp erop zetten. Wanneer je wil dat de plant goed groeit dan is het aan te raden om de uiteinden van de blaadjes regelmatig af te snijden.

Wil je basilicum vermeerderen dan kan dit ook. Je hoeft alleen maar een stekje te nemen en deze in water of aarde te laten wortelen. Het is dus een hartstikke makkelijke plant en geschikt voor het zelf kweken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven