Baby laten huilen, doen of niet?

Dat baby’s huilen, is een feit. Moet je baby laten huilen? De meningen hierover zijn nogal verdeeld. Zo vindt de een dat het beter is de baby een tijdje te laten huilen (het rijpt de longetjes of het maakt de baby minder afhankelijk). Terwijl de ander de baby liever direct troost (het biedt de baby geruststelling en vertrouwen). Ontdek waarom een baby huil, hoe lang je deze laat huilen en wat de beste methode is.
Huilen is een uiting
De meeste baby’s komen huilend ter wereld. De longen vullen zich direct na de geboorte met lucht. Door te huilen wordt er zuurstof de longen ingezogen, waardoor deze zich ontplooien. De normale ademhaling is hiermee een feit.
Na die eerste huilbui is het huilen van baby een uiting. Het is voor een baby immers onmogelijk om te praten of met gebaren duidelijk te maken wat het bedoelt. Een baby is nog heel primitief en denkt alleen aan zijn of haar eerste levensbehoefte. Wanneer dit er niet is, huilt de baby om aan te geven dat er een behoefte is.
Het effect van huilen op jou als ouder
Het huilen heeft een magische kracht op de ouders, waardoor ze de behoefte voelen om voor het kind te zorgen. Vooral moeders zijn gevoelig voor dit huilen. Dit gevoel wordt veroorzaakt door hormonen in het lichaam van de moeder. Het is dus helemaal niet vreemd dat de man minder op de huilende baby reageert.
De eerste week is het vaak nog rustig
Huilt je pasgeboren baby nauwelijks? Veel ouders knijpen hun handjes samen: hun pasgeboren baby blijkt een rustige baby te zijn. Maar na één tot twee weken, vaak nadat de kraamhulp verdwenen is, begint het huilen.
Hoe komt het eigenlijk? Veel baby’s zijn erg moe van de geboorte en de eerste indrukken. Dit verklaart waarom ze die eerste week, soms de eerste twee weken weinig tot niet huilen. Het veranderende gedrag van baby na deze eerste periode heeft dus niks te maken met het verdwijnen van de kraamhulp. Het ligt ook niet aan jou.
Baby huilt steeds meer
Vanaf ongeveer een tot twee weken na de geboorte neemt het huilen van de baby toe. Rond de zes weken huilen baby’s het vaakst. Rond de twaalf weken worden de meeste baby’s weer rustiger: ze hebben hun rust en regelmaat gevonden.
Heb ik een huilbaby?
Baby laten huilen, wanneer doe je dit? Het is de vraag of je een huilbaby hebt of niet. Een baby die veel huilt brengt je soms tot wanhoop. Hierdoor kunnen de spanningen aardig oplopen.
Vroeger werd op een bepaalde manier beoordeeld of een baby een huilbaby was. Wanneer baby gedurende minstens drie uur per dag, drie dagen per week en gedurende minstens drie weken lang huilde dan was het een huilbaby.
Hoewel deze richtlijnen niet meer gebruikt worden, gelden ze soms wel. Belangrijker is het feit hoe je als ouder ertegenover staat. Wanneer jullie spanningen ouders spanningen, agressie, angsten, twijfel, wanhoop of andere (negatieve) gevoelens ervaren dan kun je van een huilbaby spreken.
Baby laten huilen of niet?
Moet je baby nu laat huilen of niet? Vroeger werd vaak geadviseerd de baby te laten huilen. De longen zouden er sterker van worden en de baby zou niet te afhankelijk worden. Hierdoor zou baby eerder zelfstandig zijn.
Inmiddels weten we dat deze bakerpraatjes achterhaald zijn. Een baby die te lang huilt kan aardig overstuur raken en zelfs het vertrouwen zijn de omgeving kwijtraken. Maar ieder keer de baby direct oppakken bij het huilen is ook niet aan te raden. Sommige kinderen leren op deze manier dat ze direct de aandacht op kunnen eisen.
Je kindje huilt niet zomaar
Baby’s huilen omdat ze honger hebben. Het kan ook dat de luier nat of vies is. Of baby heeft pijn, vaak gaat het dan om darmkrampjes. Hieronder de meest voorkomende oorzaken waarom een baby huilt:
- Honger
- Vieze luier
- Pijn
- Angst
- Vermoeidheid
- Niet kunnen slapen
- Geschrokken
Voor ouders is het niet altijd even duidelijk wat de baby wil. Van alle huilbaby’s wordt bij slechts 8% een duidelijke oorzaak gevonden, zoals reflux.
Hoe lang baby laten huilen?
Wanneer baby huilt hoef je niet direct erna toe te rennen. In veel gevallen zal baby na een paar minuten jengelen weer in slaap vallen. Wacht in ieder geval 2-5 minuten af.
Is er een duidelijke oorzaak voor het huilen, pak het kind dan op en neem de oorzaak weg. Soms is een geruststellende streling over het wangetje al voldoende om de baby te troosten. Wanneer je geen oorzaak kunt vinden dan heeft het geen zin om baby telkens uit bed te halen. Blijft het huilen zich continu herhalen, ga dan eens langs het consultatiebureau of een kinderarts. Misschien is er toch meer aan de hand.
Signalen herkennen
Het is belangrijk om te weten waarom een baby huilt. Na een tijdje herken je de signalen vanzelf. Een kind dat moe is zal zeurderig gaan huilen. Vaak wrijft het in de oogjes of grijpt het naar de oortjes.
Een kind met buikkrampjes zal verkrampen en vaak rood aanlopen. Een geschrokken baby ziet er overstuur uit. Ook kan de baby gaan huilen vanwege onrust of een teveel aan indrukken. Maar even vaak is de reden onbekend. Ouders herkennen na enige tijd automatisch het soort gehuil van hun kindje.
Een huilende baby troosten
Er zijn verschillende manieren van troosten. Niet ieder kind reageert hetzelfde hierop. Zo zijn er kinderen die het prettig vinden om een tijdje gedragen of gewiegd te worden, maar ook zijn er kinderen die liever een aai over hun bolletje krijgen terwijl ze in bedje liggen. Babymassage, in bad gaan, het zingen van een liedje of het sussen (Geschrokken) is ook een manier van troosten.
Daarnaast kan het voor huilbaby’s soms prettig zijn wanneer ze ingebakerd worden. Bij het inbakeren wordt de baby in een doek gewikkeld, met de armpjes tegen het lijfje gedrukt. Dit doe je met een speciale inbakerdoek. Deze doek is verkrijgbaar voor baby’s van 0-3 maanden maar ook voor baby’s van 4-6 maanden oud. Zorg dat je de juiste doek koopt.
Baby laten huilen en even weggelopen
Soms raak je zelf overstuur door de huilende baby. Het lukt je niet om te troosten en je voelt je geprikkeld of geïrriteerd. In dit geval kun je beter de baby in bedje leggen en even weggelopen. Wanneer je overstuur bent dan breng je dit op je kindje over.
Heb je een huilbaby? Laat verzorging van de baby af en toe een paar uurtjes aan iemand anders over. Ook is het fijn wanneer baby af en toe ergens kan logeren. Hierdoor komen jij en je partner weer helemaal tot rust. Dit is belangrijk, want de verzorging van jullie kind vraagt veel en legt ook druk op de relatie.
Neem dus af en toe ook wat tijd voor elkaar, of je nu een huilbaby hebt of niet.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.