Beste appels voor appeltaart

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Je eigen appeltaart maken. Wat zijn de beste appels voor appeltaart? Het is belangrijk dat een appel stevig blijft, zodat de taart niet in een appelmoes verandert. Het hangt er ook een beetje vanaf of je voor een zacht of juist hard appelmengsel gaat. Hieronder vind je vijf uitstekende appelsoorten voor een appeltaart. Met stiekem nog wat handige tips.

Hoeveel appels voor appeltaart?

Dat je voor de lekkerste en stevigste appels voor appeltaart gaat, dat is duidelijk. Hieronder vind je welke appels een echte aanrader zijn. Eerst even de volgende vraag beantwoorden: hoeveel appels voor appeltaart? Voor de gemiddelde appeltaart heb je 1 kilo appels nodig. Dit komt overheen met zes grote of acht kleine appels.

Dit zijn de beste appels voor appeltaart

Nu over naar het overzicht van de lekkerste appels voor een verse appeltaart. Ben je er klaar voor, heb je alles in huis? Dit heb je in ieder geval aan materialen nodig:

  • Springvorm
  • Mixer met deeghaken

Heb je geen mixer met deeghaken? Je kunt het deeg niet met een normale klopper maken, dit is veel te zwaar werk. Maak het jezelf helemaal makkelijk en ga voor een mixer compleet met mengkom.

1. Goudreinet

De Goudreinet staat ook wel bekend als de Schone van Boskoop. Het is een appelras dat in Nederland is ontwikkeld. De Goudreinet appel is geel tot lichtrood van kleur. De smaak is zurig, de appel voelt stevig aan. De schil kan droog of ruw zijn.

De goudreinet wordt veel gebruikt om appelmoes mee te maken. Wanneer je deze in de appeltaart gebruikt dan ontstaat er een wat zachter appelmengsel. Bij de goudreinet is het belangrijk dat je wat custard poeder over de taartbodem strooit. Zo ontstaat er geen sap op de bodem.

2. Elstar

Deze appel kenmerkt zich door een geheel groene kleur met een rode blos. De smaak van de Elstar heeft een specifiek aroma. De appel wordt veel gebruikt om mee te bakken, het is wel belangrijk om te weten dat deze veel vocht vasthoudt. Daarnaast is de Elstar geschikt voor het maken van appelmoes of appelsap.

De Elstar appel is vooral friszoet en heeft een krokante bite. Ideaal voor gebruik in de appeltaart.

3. Cox’s Orange

De Cox’s Orange vind je in de winkel ook wel gewoon onder de naam cox. Het gaat hier om een bleekgroene appel die kleiner is dan andere appelrassen. Er zijn verschillende kleuren van de cox verkrijgbaar. Deze appel komt oorspronkelijk uit Engeland en wordt veel gebruikt voor het maken van appeltaart of appelsap.

Zijn dit ook de beste appels voor het maken van een appeltaart? Ja, met zijn mildzure smaak maak je vooral een frisse appeltaart. Hij is ook stevig, wat hem perfect maakt voor in de taart.

4. Jonagold

De Jonagold appel is ontstaan uit een kruising van Jonathan en Golden Delicious. Dit ras is in de Verenigde Staten ontstaan en inmiddels ook populair in Europa. Vooral in het Belgisch Limburgse Sint-Truiden wordt de Jonagold veel gekweekt.

Dat dit ras tot de betere appels behoort blijkt wel uit de stevigheid. Tijdens het bakken zal deze appel niet uiteen vallen. Helaas verliest de Jonagold wel wat vocht waardoor het deeg er slap uit gaat zien. Dit los je op door wat custard poeder over de bodem te strooien. Dit neemt tijdens het bakken het vocht op.

5. Granny Smith

Deze appel ken je vast wel om zijn zure en stevige smaak. Het is dan ook vooral een stevige appel die tijdens het bakken nooit uiteen zal vallen. Je moet van de smaak houden. Houd je niet van zure appels, dan is dit zeker niet een van de beste keuzes voor je voor appeltaart. In dit geval kun je beter voor een van bovenstaande rassen gaan.

Granny Smith appels zijn hartstikke gewoon, sommige zien er wat geel uit. Voordeel van de Granny Smith is dat hij na het snijden niet snel bruin wordt. Hierdoor kun je hem enige tijd laten liggen voordat hij in de appeltaart gaat.

Appeltaart benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een appeltaart? In ieder geval appels. Maar ook, en dat heb je hierboven al zien staan, een mixer met deeghaken en een springvorm.

Bepaal de grootte van de springvorm. Je hebt er namelijk verschillende modellen in. Het meest wordt de springvorm met een diameter van 24 cm verkocht. Het is een prima keuze voor de gemiddelde appeltaart. Wil je echter een grotere taart dan heb je ook een grotere springvorm nodig. En voor een mini appeltaart natuurlijk een kleinere springvorm.

Dan nog over de ingrediënten. Dit zijn misschien wel de belangrijkste appeltaart benodigdheden. Daarom vindt je hieronder een kort recept om appeltaart te maken.

Recept appeltaart

Een appeltaart helemaal zelf maken dus zonder gebruik te maken van een kant en klare deegbodem of een bloemmengsel dat al klaar is? Bekijk hieronder het recept appeltaart.

Ingrediënten

  • 200 gram zachte boter
  • 170 gram bruine basterdsuiker
  • 0,50 theelepel kaneel
  • 300 gram witte bloem
  • Mespuntje zout
  • 1 ei
  • 100 gram rozijnen
  • 8 stuks appels
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 theelepels kaneel

Het deeg maak je van 200 g boter, 160 g suiker, 300 g bloem, één ei, een halve theelepel kaneel en een mespuntje zout.

De appelvulling bestaat uit 8 appels, vier eetlepels suiker, een zakje vanillesuiker, drie theelepels kaneel en 100 g rozijnen. Je kunt hier eventueel wat gepelde walnoten en rum aan toevoegen.

Gebruik wat boter om de springvorm in te vetten. Een extra ei is nodig voor het bestrijken van het deeg. Verder kun je de appeltaart versieren met amandelen en poedersuiker.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven