Aligner beugel maakt tanden recht, corrigeert geen grote afwijkingen

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Scheve tanden zijn vervelend en kunnen je zelfbeeld aantasten. Misschien heb je vroeger geen beugel gedragen of zijn de tanden door de jaren heen scheef komen te staan. Zit je niet te wachten op het dragen van een zichtbare beugel? Dan is een aligner beugel misschien de oplossing. Hoewel hier veel goede verhalen over zijn kan een aligner beugel geen grote afwijkingen corrigeren.

Invisalign behandeling

Een aligners beugel staat ook wel bekend als Invisalign. Een behandeling met als deze beugel regel je via de tandarts of orthodontist. Vooraf wordt onderzoek gedaan wat de beste behandelmethode is. Je eigen wensen spelen hier zeker in mee.

Zo ziet de aligner beugel er uit

Een aligner beugel wordt veel door (jong)volwassenen gedragen. Dit komt vanwege het onzichtbare (invisalign) ontwerp. De kunststof beugel past precies om het gebit heen. Hiervoor wordt hij op maat gemaakt middels een 3D-machine. Wanneer je deze beugel draagt dan is deze nauwelijks zichtbaar. Een ander moet wel heel goed kijken om er achter te komen dat je een beugeltje draagt.

De beugel is op elk moment uitneembaar. Dit doe je middels je vingers of de speciale aligner remover. Die laatste is net wat praktischer en hygiënischer.

Het doel van deze beugel is het rechtzetten van tanden en de kiezen. Dit kan aan het boven- en/of ondergebit.

Bescherming tijdens tandenknarsen

Wanneer je ‘s nachts of misschien overdag veel met je tandenknarst dan brengt dit beschadigingen met zich mee. Tanden en kiezen kunnen afslijten of soms zelfs breken. Door het dragen van een aligners beugel bescherm je het gebit wanneer je veel tandenknarst.

Uitneembaar wanneer je aan het eten bent

Een slotjesbeugel kun je er niet uithalen. Dat kan wel lastig zijn tijdens het eten maar ook wanneer je het gebit poetst. Een aligner beugel haal je eruit wanneer het je uitkomt. Bijvoorbeeld tijdens het eten zodat je goed kunt kauwen. Doordat hij uitneembaar is blijven er ook geen voedselresten achter hangen.

Het onzichtbare beugeltje is ook nog eens makkelijk te reinigen. Je spoelt hem onder de kraan af waarbij je voedselresten aanspreek zo wegspoelt. Af en toe maak je hem schoon met een speciaal reinigingsmiddel.

De nadelen van een aligner beugel

Aligners beugels hebben ook wel wat nadelen. Wanneer je grote orthodontische problemen hebt dan is het niet mogelijk om dit middels de onzichtbare beugel aan te passen. Deze beugel is daarom alleen geschikt voor het rechtzetten van tanden en kiezen die geen hele grote afwijkingen vertonen.

Met de beugel is het mogelijk om tanden en kiezen naar voren of achteren te verschuiven zodat ze op een rechte lijn komen te staan. Maar wanneer een tand of kies naar links of rechts moet schuiven dan is dit met de onzichtbare beugel niet altijd mogelijk. Dat hangt ervan af hoe groot de afwijking is. Een spleetje tussen de tanden is vaak wel te verhelpen. Maar wanneer een kies een hele plaats op moet schuiven dan mocht dit lastiger. Houd rekening met deze beperkingen. De tandarts of orthodontist zal dit ook bespreken.

Consequent dragen

Een slotjes beugel is niet uitneembaar en dat is gelijk het voordeel met betrekking tot het consequent dragen hiervan. De beugel blijft 24/7 zitten. Een aligner is uitneembaar en dat kan in sommige gevallen prettig zijn. Maar het heeft ook als nadeel dat je hierdoor geneigd bent om hem vaker uit te doen.

Wanneer je een Invisalign behandeling volgt dan is het belangrijk om de beugel 20 tot 22 uur per dag te dragen. Sommigen vinden het vervelend om hem ‘s nachts te dragen omdat je mogelijk meer kan gaat speekselen. Of je wil hem overdag niet dragen omdat je dan wat slechter verstaanbaar bent.

Door het niet consequent draaien zal het resultaat tegenvallen. Het is dus heel belangrijk om de aanwijzingen van de tandarts of orthodontist op te volgen.

Meestal valt het met de klachten wel mee. Het overmatig kwijlen of speekselen komt alleen gedurende de eerste paar dagen voor. Hierna went je mond eraan waardoor je geen speeksel verliest. Het kan hooguit in de nacht nog af en toe gebeuren. Het is een feit dat je met een aligner beugel in het begin wat slechter verstaanbaar bent. Ook dit is een kwestie van wennen en vooral veel oefenen. Na enkele dagen werk je niet reageren dat je hem draagt.

Kosten van de aligner

De kosten voor een Invisalign liggen ongeveer gelijk als die van een slotjes beugel. De kosten zitten hem in het op maat maken van de beugel, via een 3D-machine. Maar ook de maandelijkse controles en de eventuele aanpassingen die gemaakt moeten worden.

Gemiddeld liggen de kosten voor aligners tussen de € 2800 en € 3500 voor een behandeling aan twee kaken.

In sommige gevallen kan het ook goedkoper. Bijvoorbeeld wanneer de behandeling alleen aan het bovengebit hoeft plaats te vinden. Ook zijn er wat goedkopere orthodontisten. Bij kleine afwijkingen is de behandelduur kortaf en ben je dus ook goedkoper uit. Er zijn situaties waarbij je slechts € 1500 betaalt, met een maximum van € 2500. Maar het kan ook dat je juist veel duurder uit bent en tot wel € 4500 moet betalen.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Vanwege de hoge kosten kan niet iedereen voor een Invisalign behandeling kiezen. Het is dan ook de vraag of de zorgverzekeraar deze behandeling vergoedt. Ja, in een aantal situaties wordt deze behandeling zeker vergoed. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een groeistoornis waardoor het gebit niet goed ontwikkelt. Of bij ernstige problemen aan de mond of de kaak.

Bij jeugdigen tot 18 jaar wordt deze beugel bijna altijd vergoed vanuit de aanvullende verzekering en in beperkte mate vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar is die vergoeding onzeker. Gaat het alleen om cosmetische aanpassing dan moet je dit zelf betalen.

Het reinigen van de aligner

Een goede mondhygiëne is belangrijk want hiermee voorkom je gaatjes en tandvleesontstekingen. Het is dus belangrijk om twee keer per dag het gebit te poetsen en ook tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Wanneer je een aligner beugel hebt dan is het onderhoud van het gebit veel makkelijker. Je kunt de beugel namelijk uitdoen waardoor je veel makkelijker overal bijkomt.

De aligners beugel heeft ook onderhoud nodig. Telkens wanneer je hem uitdoet spoel je hem onder de kraan af. Wanneer de beugel opnieuw in doet spoel je hem ook van tevoren even af.

Met speciale reinigingstabletten maak je de beugel grondig schoon. Het is aan te raden om dit dagelijks te doen of op zijn minst drie keer per week. In plaats van de speciale reinigingstabletten kun je ook gebruik maken van tabletten voor het kunstgebit. Deze tabletten hebben een vergelijkbare reinigende werking.

De beste leeftijd voor een aligner beugel

Meestal wordt een aligner beugel door volwassenen gedragen. Toch zijn er ook jongeren die hiervoor kiezen. Het probleem met jongeren is dat ze niet zo consequent zijn. Daarom is het voor ouders belangrijk om het consequent dragen van de beugel goed in de gaten te houden. Ook ‘s nachts want sommige jongeren doen hem ‘s nachts (stiekem) uit.

De beste leeftijd om met een beugel te beginnen ligt tussen de 10 en 13 jaar. Hierbij is het belangrijk dat de tanden en kiezen gewisseld zijn. Op volwassen leeftijd een beugel dragen is natuurlijk altijd mogelijk. Wel kan het resultaat anders uitvallen of duurt de behandeling veel langer.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven