Dit zijn actuele maatschappelijke problemen

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Vergrijzing, pensioen, hoge energieprijzen of werkloosheid. Dit zijn enkele voorbeelden van maatschappelijke problemen. Het gaat hier om problemen die een groot deel van de bevolking treft. De overheid kan hier iets tegen doen.

Elk jaar krijgen we met andere zaken te maken. Ontdek de actuele maatschappelijke problemen die waarschijnlijk ook jou aangaan.

Ongekend hoge energieprijzen

Vanaf 2021 stegen de prijzen voor stroom en gas, dit nam in 2022 grote vormen aan. Dit had allemaal met de oorlog Rusland-Oekraïne te maken. De energieprijzen lagen zo hoog, dat veel mensen in financiële problemen kwamen. Hierop heeft de overheid in moeten grijpen.

In november en december 2022 hebben huishoudens een financiële tegemoetkoming gekregen. In heel 2023 geldt er een prijsplafond. Hartstikke mooi, maar wie meer energie verbruikt dan het prijsplafond, moet fors bijbetalen.

De verwachting is dat pas in 2025 de prijs voor stroom en gas lager wordt. Tot die tijd zitten veel huishoudens met dit actuele maatschappelijke probleem. Iedereen moet vanaf 2024 namelijk zelf zien hoe hij de energierekening betaalt.

Alle woningen van het gas af en verduurzamen

Omwille van het milieu en de toekomst van de aarde moeten alle woningen van het gas af. Dit moet uiterlijk in het jaar 2050 zijn gerealiseerd. Een mooi idee, maar het is wel een van die actuele maatschappelijke problemen. Woningeigenaren (koopwoningen) kunnen verduurzaming niet altijd betalen.

Een huis volledig van het gas afhalen kost minimaal € 40.000. Je kunt je voorstellen dat niet iedereen dit heeft. Er wordt gezegd dat je dan maar een lening moet afsluiten, maar dit is niet altijd mogelijk. De toekomst zal uit moeten wijzen of de overheid mee gaat betalen aan deze verplichte verduurzaming.

Ouderen met zorgbehoefte blijven langer thuis wonen

Door een tekort aan ouderenzorg blijven ouderen met een zorgbehoefte veel langer thuis wonen. Dit legt een grote druk partners en familieleden. Dit probleem is niet zomaar op te lossen. Er zijn namelijk weinig voorzieningen tussen thuiswonen en in een verpleeghuis verblijven.

Daar komt nog bij dat veel senioren de dure zorg niet kunnen betalen. Niet alles wordt vergoed, waardoor noodzakelijke zorg soms achterwege blijft. Senioren hebben behoefte aan sociale en fysieke veiligheid, en hier ontbreekt het ook vaak aan.

Meer vluchtelingen naar Nederland

Het is al enkele jaren aan de gang, de grote stroom vluchtelingen dat naar Nederland komt. Dat zal de komende tijd alleen maar door blijven zetten. Ook dit wordt als een van de actuele maatschappelijke problemen gezien. Het zorgt er namelijk voor dat er meer geld naar vluchtelingen dan naar eigen inwoners gaat, en dat voelt oneerlijk.

Daar komt nog bij dat al die vluchtelingen onderdak moeten hebben. Het is zelfs een tijd geweest dat vluchtelingen voorrang kregen op sociale huurwoningen. Dat is gelukkig teruggedraaid, nu heeft iedereen gelijke kansen.

De instroom van vluchtelingen kost veel geld. Daar komt nog bij dat de arbeidsmarktpositie van deze mensen vaak slecht is. Ze hebben teveel arbeidsuren tegen lage lonen. Ook hier moet iets aan gedaan worden, want er heerst nog veel discriminatie op de arbeidsmarkt.

Ongelijke kansen in het onderwijs

Kinderen van lager opgeleide ouders hebben niet dezelfde kansen als kinderen waarvan de ouders een goede baan hebben. Dit geldt ook voor kinderen van ouders met een migratieachtergrond. Hierdoor ontstaan er grote verschillen in opleidingsniveaus. Kinderen van lager opgeleide ouders hebben hierdoor minder kansen.

Ongelijke kansen in het onderwijs is lastig aan te pakken. Enerzijds heeft dit met ongelijke behandeling te maken, maar ook met geld. Hoger opgeleide ouders hebben vaker een goede baan en verdienen meer, waardoor ze de studie van hun kinderen kunnen betalen.

Afnemend vertrouwen in de overheid

Sinds de coronacrisis in 2020 is het vertrouwen in de overheid fors afgenomen. Dit is door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne alleen maar erger geworden. Er gaat ontzettend veel geld naar deze oorlog en naar de opvang van vluchtelingen. Ondertussen zitten veel burgers in financiële problemen.

Dit heeft natuurlijk allemaal met de fors hogere energieprijzen te maken. Daar komt nog bij dat veel mensen vinden dat ze ongelijk worden behandeld. Zo kregen mensen met een uitkering een verhoging van maar liefst 10% (in 2022). Terwijl werkenden geen loonsverhoging kregen en alleen maar meer aan energie, boodschappen en andere zaken kwijtwaren.

Zzp’ers zien een versnelde afbouw van de zelfstandige aftrek. Bovendien moeten ze straks verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Zelfstandigen gaan het financieel steeds zwaarder krijgen, iets dat ook ertoe heeft geleid dat er weinig vertrouwen in de overheid is.

Een te grote kloof met generatie Z

De mensen die met pensioen gaan, of bijna, voelen een grote kloof met generatie Z en de boomers. Dit heeft enerzijds met digitalisering te maken. Maar ook met normen en waarden. De nieuwe generaties hebben hele andere ideeën, voelen zich vrijer, zijn vaak brutaler en er vindt meer geweld plaats.

Daar komt nog bij dat generatie Z zich druk maakt over milieukwesties, en dat is goed. Maar senioren zijn hier veel minder mee bezig. Ook dit zorgt voor een grote kloof tussen de jongste en oudste generaties.

Kortom: er zijn genoeg actuele maatschappelijke problemen om te bespreken en hiermee aan de slag te gaan. De overheid heeft nog veel te doen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Dit zijn actuele maatschappelijke problemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven