A la carte of all you can eat, het verschil tussen deze twee

Bijgewerkt: 31 januari 2023

Vroeger was het heel normaal om a la carte te eten. Maar het all you can eat concept lijkt het in steeds meer restaurants over te nemen. Wat is het verschil tussen à-la-carte of all you can eat? Dit zit hem niet alleen in de hoeveelheid maar ook in de prijs en de manier van eten.

A la carte = eten van de kaart

In veel restaurants eet je a la carte oftewel: je eet wat er op de kaart staat. Uiteraard niet alles want je maakt zelf een keuze. Bijvoorbeeld een schnitzelmenu, malse biefstuk of een pastagerecht.

A la carte eten betekent ook dat je het menu zelf samenstelt. Je kiest uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Dit is uiteraard niet verplicht, je bepaalt zelf wat en hoeveel je eet. Bij de meeste restaurants is het mogelijk om van de menukaart te bestellen.

Verschil tussen a la carte en all you can eat

Steeds meer restaurants bieden het all you can eat concept aan. Dit staat ook wel bekend als buffetstijl, hoewel dit ook weer net wat anders kan zijn. Een andere benaming voor all you can eat is onbeperkt eten, en dat dekt de lading veel beter.

Het verschil tussen a la carte en all you can eat zit hem in de hoeveelheid die je krijgt. Bij a la carte is het de kok die bepaalt hoeveel er op je bordje ligt. Maar bij all you can eat mag je net zoveel eten als je op kan, en dat allemaal tegen een en dezelfde prijs. Zo kun je tot wel 20 keer opnieuw je bord volladen, zonder extra te betalen.

Buffet of all you can eat

Je hebt eerder al kunnen zien dat all you can eat ook vaak buffet wordt genoemd. Toch hoeft het buffet niet direct onder all you can eat te vallen. Buffet is namelijk een manier van opdienen, waarbij de gasten zelf het eten ophalen.

Drank niet inbegrepen

Zowel bij a la carte als onbeperkt eten zijn drankjes standaard niet inbegrepen. Maar tegen meerprijs is dit bij onbeperkt eten wel mogelijk. Daarnaast zijn er restaurants die de drankjes automatisch bij de prijs rekenen, zodat je niks extra’s betaalt. Wel gelden er uitzonderingen voor wijn of andere sterke dranken.

Het is aan te raden om vooraf naar de mogelijkheden te vragen. A la carte inclusief drankjes tegen een vaste prijs is soms ook mogelijk, maar wel beperkt. De meeste a-la-carte restaurants rekenen liever per gerecht en drankje af.

Welke van deze twee is voordeliger?

Soms wordt gedacht dat een all you can eat restaurant voordeliger is, maar dit hoeft niet zo te zijn. In een all you can eat restaurant ben je tussen de € 18 en € 40 per persoon kwijt. De prijzen variëren enorm en zijn afhankelijk van het aanbod en het feit of je drankjes bijzitten.

Voor vier personen ben je dus minimaal € 72 kwijt. Ga je naar een à la carte restaurant, dan ben je voor een gerecht inclusief twee drankjes tussen de € 15 en € 25 kwijt. Maar wanneer het om een chique restaurant gaat en compleet met voor- en hoofdgerecht dan kan dit oplopen tot wel € 40 per persoon. Dit betekent dat je in een à la carte restaurant voor vier personen minimaal € 60 kwijt bent.

Gaat het om niet al te grote eters en worden er maximaal twee drankjes per persoon genuttigd, dan is een à la carte restaurant in veel gevallen goedkoper. Maar wordt er flink gegeten en gedronken dan ben je in een ‘onbeperkt eten’ restaurant voordeliger uit.

Overmatig eten

Wees voorzichtig met onbeperkt eten restaurants. Veel mensen willen alles uit de prijs halen en zullen meer eten dan goed voor ze is. Het gevolg: buikpijn, misselijkheid, winderigheid en misschien wel braken. Bovendien krijgt het lichaam met een overschot aan energie vermaken. Wordt hier twee dagen daarop geen rekening mee gehouden dan betekent dit extra vetopslag.

Onbeperkt eten is leuk en gezellig, maar doe dit niet te vaak. Twee keer per maand is meer dan voldoende. Zorg de volgende dag voor een balansdag: je eet dan wat minder dan normaal. Zo trek je het teveel aan calorieën weer recht.

All you can eats restaurants zoeken

De meeste onbeperkt eten restaurants vind je in de grote steden waaronder Rotterdam, Amsterdam, Maastricht, Eindhoven of Utrecht. Maar ook de wat kleinere steden beschikken over dit soort restaurants. In dorpen kom je ze heel weinig tegen, of het moet om een wokrestaurant met all you can eat concept gaan.

Kijk ook eens op Tripadvisor, hier vind je een overzicht van de beste All you can eats restaurants. Niet alleen in Nederland en België maar ook in andere landen. Hartstikke handig wanneer je op reis bent.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven