12 leuke dingen om te doen met je vader

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wat te doen met je vader? Of dit nu voor vaderdag, zijn verjaardag of als verrassing is: het is moeilijk om iets te bedenken. Vaak komt dit omdat jullie niet dezelfde interesses hebben. Toch zijn er een aantal activiteiten om samen te doen.

We hebben een lijst samengesteld van 12 leuke activiteiten om met je vader te doen. Een vader-zoon uitje of een vader-dochter activiteit: laat je door onderstaande tips inspireren.

1. Maak een stedentrip

Wat is er leuker dan het bezoeken van de favoriete stad van je vader. Misschien is dit Amsterdam, Den Haag, Groningen of juist helemaal naar het zuiden: Maastricht. Hartstikke leuk voor een dagje uit: winkelen, een museumbezoek en lekker eten.

Ligt de favoriete stad van pa wat verder weg? Denk dan eens aan een betaalbare stedenstrip met overnachting. Brussel, Dortmund of Luxemburg zijn met de auto nog goed te doen. Ook Parijs, Londen of Berlijn zijn goed bereikbaar en makkelijk in 2 tot 4 dagen te bezoeken.

2. Een kookworkshop

Van oudsher was koken voor vrouwen weggelegd, maar er zijn steeds meer mannen die hier hun passie in vinden. Meld jezelf en je vader voor een kookworkshop aan. Dat kan thuis of op locatie, dit laatste is vaak goedkoper.

3. Bezoek aan een bierbrouwerij

Er zijn maar weinig mannen die een pilsje kunnen weigeren. Regel een bezoek aan de lokale of misschien wel een grote bierbrouwerij. Denk hierbij aan Hertog Jan, Lindeboom, de Admiraalsbierbrouwerij (Friesland) of Bavaria (Lieshout). In Arnhem staat het bierbrouwerij Nederlands openluchtmuseum, ook een aanrader.

Verras je vader na afloop met het bierbrouwpakket. Zo zet hij zijn eigen mini bierbrouwerij op, dat is pas echt genieten.

4. Naar de bioscoop

Er draaien in de bioscoop ontzettend veel leuke films in verschillende genres. Zoek samen een leuke film uit en reserveer je plekje. Tip: bezoek zeker eens een servicebioscoop. Je kunt tijdens de film een hapje en een drankje bestellen, dat je aan je tafeltje/stoel bezorgd krijgt.

5. Een filmavond thuis

Je vader heeft veel herinneringen aan films uit zijn jonge jaren. Vraag wat zijn meest favoriete film van vroeger is. Koop die film op dvd/Blu-ray of download hem, en kijk hier samen met je vader naar. Zet gelijk wat lekkers op tafel waaronder borrelnootjes of een borrelplankje, chips of zoetigheid.

6. Een stukje met de auto rijden

Voor vaders is het vaak al leuk genoeg om tijd met zoon of dochter door te brengen. Ga samen met je vader een stukje autorijden. Verken de omgeving of kom ergens terecht waar jullie nog nooit zijn geweest.

7. Uit eten

Ze zeggen wel eens dat de liefde van een man door zijn maag gaat. Geldt dit ook voor de liefde voor zoon of dochter? Gedeeltelijk, want samen uit eten schept een betere band. Onder het genot van een heerlijk gerecht en een drankje bespreken jullie belangrijke aan onbelangrijke zaken.

8. Samen naar een dierentuin

Misschien ben je vroeger wel met je ouders naar de dierentuin geweest. Hier heb je mooie herinneringen aan. Dat je ouders je meenamen was niet zomaar: zelf houden ze ook van dieren. Of ze vinden ze fascinerend. Verras je vader met een dagje dierentuin. Wellicht is het leuk om je moeder mee te nemen, maar wanneer je voor een vader-kind activiteit gaat dan kan dit natuurlijk ook met z’n tweetjes.

Een van de leukste en oudste dierentuinen van Nederland is Artis in Amsterdam. Daarnaast zijn Burgers Zoo in Arnhem en de dierentuin van Emmen echte aanraders.

9. Samen aan een project klussen

Misschien moet de schutting gebeits worden, willen je ouders een nieuwe vloer leggen of de slaapkamer behangen. Er liggen waarschijnlijk nog veel klussen waar je vader niet aan toekomt. Help hem een handje en stel voor om samen aan de slag te gaan.

Je hoeft geen technische kennis te hebben, je kunt op veel manieren helpen. Bijvoorbeeld gereedschap aangeven, voor koffie zorgen of gewoon goed gezelschap zijn. Samen klussen is altijd leuker dan alleen. Ben je wel een beetje technisch of handig aangelegd dan is dat natuurlijk helemaal geweldig. Zo is de klus sneller geklaard.

10. Gamen is voor jong en oud

Achter de spelcomputer voel je het kind in je opkomen. Dat voelt je vader natuurlijk ook. Organiseer een gamemiddag of gamenight met allerlei lekkere hapjes. Zoek wel een rustig plekje voor de game’fight’ uit, je wil niet gestoord worden door je moeder die de kamer stofzuigt, een jengelend broertje of zusje en de hond die de gamecontroller uit je hand trekt.

11. Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Mannen hebben een fascinatie voor snelle vervoersmiddelen waaronder vliegtuigen, treinen en raceauto’s. In het Spoorwegmuseum te Utrecht maak je kennis met de geschiedenis omtrent de allereerste treinen, tot de moderne racemonsters-per-spoor.

12. Een sportwedstrijd zoals voetbal of F1

Waarom houden mannen van sport? Omdat het om krachtmeting gaat en ook weergeeft wat iemands fysieke en mentale vermogen is. Er is bijna geen man op de wereld die ‘nee’ zou zeggen tegen een bezoek aan een sportwedstrijd.

Kies uiteraard wel de meest favoriete sport van je vader uit. Is dit voetbal, Formule 1, basketbal, wielrennen of misschien wat anders? Regel tijdig kaartjes, vooral bij grote wedstrijden kunnen die snel uitverkocht zijn. Mocht je net te laat zijn met het regelen van kaartjes, koop dan een sportitem in een van de fanshops:

Het is misschien niet helemaal hetzelfde als een activiteit, maar het cadeau zal zeker met plezier worden ontvangen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven